Waarom Pre- & Postpartum Fitness?
zondag juni 28, 2020Dimitri over zijn specialisatie in zwangerschapsfitness.
Tijdens mijn werk als Personal trainer kwam er op privĂ© vlak ruim twee jaar geleden een andere wending in mijn leven. April 2018 kregen mijn vrouw en ik het heugelijke nieuws dat zij in verwachting was van onze – inmiddels anderhalf jarige – zoon Daley. Mijn vrouw, die ook niet geheel onbekend is met fitness en krachtsport, besefte gelukkig dat 9 maanden niet sporten geen optie was. Daarentegen merkte ik ook de onzekerheid betreffende wat er nu wel en niet kan en mag tijdens de zwangerschap. Op dat moment begon ik mezelf in te lezen en te verdiepen in de materie. Dat viel erg tegen, want ik kwam veel tegenstrijdige informatie tegen en vooral veel onjuistheden. Dat besefte ik pas later natuurlijk, want op dat moment wist ik ook niet beter. Hier ontstond mijn specialisatie in pre- en postpartum fitness. Deze werd gevoed door motivatie vanuit twee elementen die ik lief heb: krachtsport en mijn vrouw en dan voornamelijk het welzijn van haar en de baby tijdens de zwangerschap. Op dat moment was mijn belangrijkste vraag: hoe zorgen we ervoor dat ze fit, gezond, zelfverzekerd maar op een verantwoordelijke manier de zwangerschap doorkomt? Mochten er toch lichamelijk kwaaltjes optreden, hoe zorgen we er dan voor dat daar zo goed mogelijk mee te leven is?
In mijn zoektocht naar informatie vielen mij wat kenmerkende dingen op. Zo wordt er vaak de vergelijking gemaakt dat een bevalling gelijk staat aan topsport. Aan de andere kant hoor je regelmatig dat vrouwen klampen met bekkenpijn, SI klachten en lage rugpijn tijdens de zwangerschap (45%), maar wel zo de bevalling in gaan. Dat klopt natuurlijk niet! Enerzijds verwacht je topsport, maar je laat iemand wel geblesseerd naar haar piekmoment toe werken. Dat is hetzelfde als een Olympische sprint atleet, die tijdens de voorbereiding voor de Olympische spelen haar kniebanden scheurt en beslist: ik ga nu thuis zitten wachten, misschien kan ik dan over 9 maanden alsnog die topprestatie leveren en een wereldrecord verbreken. Gekke gedachte toch? Dit rijmt eigenlijk aan geen kanten. Hierdoor werd voor mij steeds duidelijker dat er weinig kennis beschikbaar is in onze regio mbt tot het gezond en sterk houden van het vrouwelijk lichaam tijdens de zwangerschap. Als personal trainer vind ik het versterken van het menselijk lichaam en correct bewegen enorm belangrijk, helemaal wanneer een lichaam zoveel veranderingen doormaakt.
Als laatste, maar zeker geen onbelangrijk punt waar naar mijn mening te weinig over wordt nagedacht is: de periode na de bevalling. Probeer voor de grap eens een pakketje ter grootte van een schoenendoos met een gewicht van 5KG de gehele dag bij je te dragen (dit is het gewicht van een gemiddelde baby van een paar maanden). Pak het op, leg het neer. Draag het aan een kant en til het boven je hoofd en herhaal deze cyclus een keer of 30 gedurende dag. Dan hebben we het nog niet eens over koken, schoonmaken of de was doen met je baby in de draagdoek. Stel dat je hierbij ook een ouder kindje hebt wat nog gedragen, verschoond of opgetild moet worden. Daar wil je ook sterk genoeg voor zijn, toch? Daarom is het juist tijdens de zwangerschap zo enorm belangrijk om je hier alvast op voor te bereiden, zelfs wanneer je nog nooit aan krachttraining hebt gedaan.
Heb je interesse in zwangerschapsfitness of meer weten over de voordelen van krachttraining van tijdens de zwangerschap? Lees dan ‘Daarom krachttraining tijdens de zwangerschap’. Hier ga ik in op de veranderingen die plaatsvinden in het vrouwelijk lichaam en hoe fitness eraan bijdraagt om sterk en zonder klachten de zwangerschap door te komen.