Resultaten

Loran Platier

vrijdag november 1, 2019

Perfect leren squatten in 8 weken met een personal trainer

Loran Platier benaderde DC Strength Transforming Training aan aantal maanden geleden met een wel heel sportspecifieke vraag, namelijk: “Hoe leer je squatten zonder een blessure op te lopen? Nu klinkt dit misschien oppervlakkig, want niemand heeft als doel om een sportblessure op te lopen. Maar als je zo eens in een gemiddelde sportschool kijkt naar hoe er gesquat wordt, zou je door alleen ernaar te kijken al spontaan lage rugpijn of knieklachten krijgen. Als dan iemand zich aanmeldt met zo’n serieuze vraag, staan wij natuurlijk graag klaar om te helpen.

Loran had met een deadline te maken, omdat ze voor langere periode naar het buitenland zou vertrekken. In eerste instantie begonnen we met 4 weken personal training, dus zijn we direct aan de slag gegaan. Al snel wordt duidelijk dat Loran een gedreven persoon is met een duidelijke visie! Ze gaat naar China om de taal te leren (ook niet alledaags) en wilt zich in haar vrije tijd focussen op fitness en krachttraining. “Zo ver van huis zit je niet op een blessure te wachten”, aldus Loran.

We zijn begonnen met de basis squat oefeningen zoals: air squats, goblet squat en hack squats. De hack squat om de quadriceps sterker te laten worden maar ook om de onderrug te ontzien en rugklachten te voorkomen. De andere verschillende squat oefeningen werden toegepast om een juist bewegingspatroon aan te leren of stabiliteit te creëren. 

De perfecte “squat” bestaat trouwens niet. Ieder individu beweegt anders, niemand heeft precies dezelfde lichaamsbouw en daarom kunnen we ook niet allemaal op dezelfde manier squatten. Dit doen we wel naar bepaalde maatstaven zoals: diepte, lichaamshouding e.d. Een goede personal trainer streeft naar een bepaald bewegingspatroon welke voor de persoon in kwestie het best haalbaar is. Ook zal hij/zij de beste oefeningen selectie toepassen, die voor het gestelde doel of lichaamstype nodig zijn om de “perfecte squat” voor die persoon haalbaar te maken.

Dit deden we, daarom zagen de lessen er breder uit dan alleen squats. We begonnen met een warming-up, maar dan wel een geavanceerdere versie dan alleen “even fietsen”. Na de eerste les waar we ons alleen bezig hebben gehouden met de juiste voetenstand en het finetunen van de kniebuiging door middel van de air- en goblet squat werden deze eigenlijk alleen nog maar als opwarming gebruikt. Wat je verder nodig hebt als je goed wilt squatten zijn sterke buikspieren of beter gezegd een sterke rompstijfheid. Hiervoor hebben we buikspieroefeningen als de plank, dead bug en standing shoulder press toegevoegd. 

Ondertussen straalde het enthousiasme ervan af bij Loran en kwam ze na 3 weken met het leuke nieuws dat ze voor haar vertrek nog 4 extra lessen wilde volgen. Je kunt leren squatten in 4 weken, maar het is erg ambitieus. Laten we eerlijk wezen, lopen heb je ook niet in 4 uur geleerd als baby. Tijdens les 3 stond Loran voor de eerste keer met de welbekende back squat op haar rug (de variant waarbij de barbell op de rug of trapezius ligt). Dankzij de juiste basis ging haar dit heel goed af. 

Ondanks dat het zo goed ging, waren we ook blij met de extra lessen. Anders hadden we nog maar één les gehad om de puntjes op de i te zetten en eventueel met een beetje extra gewicht te squatten, voor onze wegen zouden scheiden. We wilden haar natuurlijk zo goed mogelijk de kneepjes bijbrengen, begeleiden en helpen te verbeteren.

Zodoende hebben we Loran met een zo compleet mogelijk pakket van compound lifts en krachtoefeningen naar China geprobeerd te sturen. Om extra nadruk op de hamstrings, onderrug en buikspieren te leggen zijn we ook begonnen met deadlift varianten zoals de kettlebell deadlift en de romanian deadlift. Billen trainen deden we door middel van de hip-thrust en een barbell row voor het gehele bovenlichaam. Uiteindelijk kwamen we na 8 weken op een 1RM (one rep max) van 52.5KG, 3RM van 40 kg en een 8RM van 30 kg. Keurige resultaten waar je als jonge vrouw, zonder sportverleden, trots op kunt zijn. We wensen Loran veel progressie en sportplezier toe in het verre oosten en bedanken haar voor haar inzet. Zet hem op Loran!

PHOTO-2019-10-27-15-40-37