Oefening

Banded hip abduction

dinsdag september 17, 2019

De Banded hip abduction is een fijne manier om het onderlichaam op te warmen. Dan hebben we het voornamelijk over de bilspieren en de heupen. Vooral voor de beginnende sporter kan deze warming-up oefening als te zwaar worden ervaren. Let dus op wanneer je deze oefening inzet, want een te zware manier van opwarmen kan blessures veroorzaken. Er valt dus over te twisten of een bepaalde manier van bewegen nu daadwerkelijk voor de ene persoon warming-up is of voor de andere persoon al als krachttraining bestempeld kan worden. Twijfel je? vraag dan altijd de mening van iemand met kennis van zake, bijvoorbeeld een personal trainer, fysiotherapeut of bewegingsdeskundige. In onze oefeningen database zijn nog tal van oefeningen te vinden die voor de beginnende sporter iets toegankelijker zijn of niet in het bezit zijn van een hip-circle.

Blessure preventie: Net zo als bij de meeste krachtsport oefeningen geld ook voor deze: De kracht zit hem in de uitvoering en niet in het zomaar doen. Wat misschien nog belangrijker is: Wanneer je hem in jouw fitness schema zet. Want ook als je daadwerkelijk een sport blessure hebt opgelopen of misschien wel bij verkeerd bukken een verkeerde houding hebt aangenomen kan deze oefening blessure preventief werken. Het zit hem voornamelijk in de variabele weerstand die je gebruikt bij het naar buiten drukken en gecontroleerd terug laten komen van je knieën. Dit zorgt voor een blessure herstellende werking in pijnlijke pezen en spieren. Ook wel herstel training genoemd.

Uitvoering: Neem plaats met de hipcircle aan net boven de knie op een fitness bankje en plaats je handen naast je neer op de bank of box. Lift je hakken van de grond en duw je handen in de bank zodat je je lichaam op spanning kan brengen. Je wilt namelijk met gespannen buikspieren deze beweging uitvoeren. Vanaf hier duw je onderspanning je knieën naar buiten en laat je ze gecontroleerd terug komen tot zover dat er altijd spanning op de hipcircle blijft staan. Wil je echt specifiek billen trainen dan wil je je richten op de grote bil spier (Gluteus maximus). Kom dan iets naar voren in de oefening voor meer activatie en strakkere billen.

banded abduction eindbanded abduction